Iiris Salmenmaa

Helsinkiläinen koreografi, tanssija ja kasvatustieteilijä.

- Koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri ja tanssija, opettanut tanssia vuodesta 2005 alkaen

-Kiinnostunut erityisesti lasten- ja nuorten tanssitaiteen kehittämisestä

- Ilon kautta oppimisen pedagogiikan puolestapuhuja

Tanssilan perustaja ja taiteellinen johtaja


Salmenmaa tanssijana

Salmenmaa aloitti tanssin 4-vuotiaana Helsingin Tanssiopistossa. 8-vuotiaasta 19-vuotiaaksi hän opiskeli Helsingin Tanssiopiston erikoiskoulutusryhmässä. Tänä aikana hän esiintyi ja kilpaili sekä Suomessa että ulkomailla aktiivisesti. Iiris on täydentänyt tutkintoaan suorittamalla ammattitanssijan ammattitutkinnon Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa vuonna 2006.

19-vuotiaana (2004) Iiris sai kiinnityksen Virossa sijaitsevan Tarton kaupungin kaupunginteatterin balettiryhmään (Vanemuine teater). 

20-vuotiaana Iiris aloitti Cinevox Junior Companyn riveissä Sveitsin Neuhausenissa. Sveitsissä Salmenmaalle tuli tutuksi nykytanssin ja nykybaletin eurooppalaiset tuulet erilaisten koreografien kanssa työskennellessä!

Suomeen palattuaan Iiris on tanssinut Ballet Finlandin (ent. Pieni Suomalainen Balettiseurue) riveissä useamman vuoden. Sami Saikkosen tekemä 15 minuutin duo-teos, Faunin iltapäivä, on jäänyt tältä ajalta erityisen lämpimänä muistona mieleen.

Talvella 2013 ja 2014 Salmenmaa kiersi Euroopassa Ballet Classique du Paris -ryhmän kanssa. Esityslistalla olivat Pähkinänsärkijä ja Joutsenlampi -baletit, joissa Iiris tanssi corps de ballet:n rooleja.

Suomessa Iiris on toiminut freelancer-tanssijana myös Ulpu Dance Companyn riveissä. UDC:n kanssa on tehty läheistä yhteistyötä mm. WÖYH!-yhtyeen kanssa. Salmenmaa on freelancer-tanssijana esiintynyt mm. Keko Salatan ja WÖYH!-yhtyeen musiikkivideoilla sekä ollut mukana toteuttamassa poikkitaiteellisia videoprojekteja. 

Iiris on toiminut Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen peleissä esiintyneen Seastars Dancers -ryhmän johtajana ja tanssijana kaudella 2015-2016.

Iiris tanssi vuosina 2009-2014 kilpatanssia, kilpaillen sekä latinalais- että vakiotansseissa. Tällä hetkellä Iiris hyödyntää tuon ajan oppejaan häätanssipareja opettaessaan.

Salmenmaa koreografina

Iiristä on pienestä alkaen kiehtonut näyttämö ja erityisesti näyttämöteosten koreografiointi. Koreografina Salmenmaa on toteuttanut kolme kokoillan balettiteosta. Klaara, Krista ja Pähkinänsärkijä sai ensi-iltansa vuonna 2016 ja uusintaesitykset vuonna 2017. Toiveiden Puutarha sai ensi-iltansa Tanssilan 5- vuotisgaalassa jouluna 2018. Minä ja Sofi -fantasiateos ei koronatilanteen vuoksi ole nähnyt vielä päivänvaloa kokoillan versiona, mutta osia teoksesta on esitetty ja videoitu kauden 2020-2021 aikana. Lisäksi Iiris on tehnyt satoja oppilaskoreografioita ryhmille, duoille ja sooloille.

Iiris on toiminut koreografina myös Opera Tellus ry:n tuotannoissa: Tomtebobarnen, 2018, Sound of Music, 2021 sekä Isänmaan tyttäret, 2021. Hän on myös ohjannut, suunnitellut ja koreografioinut musiikkivideon Tidjan ja Orchestra 23:lle heidän kappaleeseen "Kun en voi unohtaa".

Salmenmaa pedagogina

Iiris on opettanut tanssia vuodesta 2005 alkaen. Päälajeina hänellä on aina ollut baletti ja showtanssi. Iiris on opettanut tanssia Tanssilan lisäksi Helsingin Tanssiopistolla sekä useissa eri pääkaupunkiseudun suurissa voimistelu- ja luisteluseuroissa.

Iiris on opettajana ja persoonana iloinen ja innostuvainen. Hän haluaa antaa kaikille mahdollisuuden päästä omissa tavoitteissaan aina niin pitkälle, kuin tanssijan oma motivaatio vie! Iiriksen tunneilla pidetään hauskaa, mutta ikätason mukaisia tavoitteita on jokaisella tunnilla. Tavoitteet ovat kuitenkin aina korkealla, oli kyse sitten 3-vuotiaiden tunnista tai ammattiin tähtäävistä tanssijoista. 

Iiris kokee oppimisessa tärkeäksi sen, että jokainen tanssii ja oppii omalla lähikehityksen vyöhykkeellään. Jokainen pääsee näin edistymään omaa tahtiaan kohti omia unelmiaan. Positiivinen ilmapiiri kannattelee eteenpäin ja omien kokemusten kautta oppii parhaiten. Tästä oppimisfilosofiasta on alkunsa saanut Tanssilan sloganinakin tutuksi tullut lausahdus: "Tanssimaan oppii vain tanssimalla!"

Iiris on toiminut Tanssilan rehtorina vuodesta 2013 alkaen. Hän on tanssinopetuksen ja taiteellisen työskentelyn lisäksi toiminut Helsingin Kaupungilla 2013 vuodesta alkaen varhaiskasvatuksen opettajana ja esiopettajana. Syksystä 2020 jouluun 2021 Salmenmaa on toiminut ala-asteen 1. luokan opettajana. Iiris on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, ja hän on yliopisto-opinnoissaan erikoistunut erityisesti esi- ja alkuopetusikäisten lasten opetukseen sekä tanssikasvatukseen.

Muu elämä

Vapaa-ajallaan Iiris mielellään maalailee ja kuuntelee äänikirjoja kynttilän valossa. Ja suunnittelee uusia projekteja! 

Keväällä 2022 Iiris sai esikoisensa, jonka myötä hän on keskittynyt enemmän koreografiointiin ja taiteellisen johdon työtehtäviin. 

Kuvia ja tunnelmia

Tanssilan 5-vuotisgaalassa
Kilpatanssin pyörteissä
Corps de ballet
Nallurinan kuvauksissa
Kasvatustieteen maisteri!
Esiintymässä 
WÖYH! -yhtyeen kanssa lavalla
Taidekuvauksissa
Tanssitaidetta tekemässä